Alkalmazásbemutató: Ad Away

Semmi sincs ingyen, ez a mondás a netes világban is megállja a helyét, mivel sok szolgáltatást anélkül is használhatunk, hogy a pénztárcánk/bankkártyánk mélyére nyúlnánk; de egyes esetekben kell kötnünk bizonyos kompromisszumokat. Pl. hogy elviseljük a különböző hirdetéseket, vagy mégsem?
Ebben a cikkben bemutatok egy Androidra készült hirdetésblokkolót, amely nemcsak a weboldalakon tiltja a különböző reklámokat, hanem a legtöbb alkalmazásban is, lévén, hogy a hosts fájlt szerkeszti, ami rendszer szinten teszi elérhetetlenné ezeket.

Előszó

Mielőtt bármibe is belekezdenék, az elején szeretném leszögezni, hogy ez csak olyan készülékeken működik, melyek rendelkeznek root joggal. Ha valaki úgy dönt, hogy rootolná a telefonját, vagy esetleg az alkalmazásban állít el valamit és az eszköz használhatatlanná válik, nem tudok felelősséget vállalni az itt leírtak miatt.

Működés, mi is az a host fájl?

Még mielőtt belevágnék a telepítésbe, beüzemelésbe, szeretnék tisztázni pár dolgot:
Mi is az a host fájl? Merülhet fel a kérdés sokatokban.
Ez lényegében egy olyan fájl, ami majdnem minden rendszeren megtalálható, szerkezthető, így pl. Windowson, Linuxon, meg persze Androidon is, és arra hivatott, hogy hozzárendeljünk a különböző ip-címekhez domain-neveket, ami több esetben is hasznos lehet. Pl. könnyedén blokkolhatjuk a különböző hirdetéseket ha tudjuk a reklámokat futtató szerver domainjét, így ha hozzárendeljük a 127.0.0.1 ipcímhez, nem tud betölteni, mivel ez a localhost megfelelője, és a saját gépünkre mutat.
Ehhez miért kell egy külső alkalmazás?
Azért, mert könnyedén módosíthatjuk a hosts fájlunkat anélkül, hogy meg keljen nyitnunk és szerkesztgetnünk. Ezek mellett még azt is érdemes megemlíteni, hogy tartalmaz gyárilag is listákat amik elég gyakran frissülnek, így nem kell összegyüjtögetnünk a blokkolni kívánt oldalak címeit, de persze könnyedén hozzáadhatjuk, ha esetleg
hiányoznak a listából.

Az Ad Away beszerzése

Az alkalmazást érthető okokból eltávolították a Play-ből, így ezt egy másik, alternatív áruházból kell
beszereznünk, ami az F-Droid névre hallgat, így először töltsük le
innen.
Ha sikeresen feltelepítettük, nyissuk is meg, majd keressük meg a repo-k frissítését és aktiváljuk.
Megjegyzés: Ha hibát dob ki, indítsuk újra a telefont, ezután működnie kell.
Amennyiben sikeresen frissítettünk, a keresés mezőben már rákereshetünk az Ad Away kifejezésre, és telepíthetjük is.

Az alkalmazás felfedezése

Első indításnál a program kéri a root jogot, ezt adjuk is meg neki. Ha megtörtént, ideje körülnéznünk.
Amint elkezdjük felfedezni a programot, megtaláljuk a frissítés, a súgó, valamint a hirdetésblokkolás alkalmazására, valamint letiltására szolgáló gombokat. Ezek rendeltetése gondolom mindenki számára egyértelmű, ezért nézzünk körül a menüben is.
Az első elem a host források, ezek mellett lehetőségünk van a saját listánk kezelésére, a host fájl megnyitására egy külső szövegszerkesztőben, és végül, de nem utolsó sorban a program beállításainak módosítására.

Host források, saját listák: mi a különbség?

A gyári listák alapvetően elég sok címet blokkolnak, de kivételek mindig akadnak, így több módunk is van arra, hogy tiltsuk ezeket.
Ha csak egyet szeretnénk blokkolni, nincs más dolgunk, mint a menüben kiválasztani a saját listák kezelését, majd a feketelistára felvenni a kívánt címet.
Amennyiben viszont tudunk folyamatosan frissülő host gyűjteményről, és annak teljes tartalmát szeretnénk hozzáadni, a host forrásokat válasszuk, majd adjuk hozzá a gyűjtemény elérési útját, kezdésként érdemes felvenni az Adns barátom által elég gyakran frissülő Adblackblock gyűjteményt, ehhez nincs más dolgunk, mint beilleszteni ezt a linket a host források hozzáadására szolgáló szerkeztőmezőbe:
http://users.atw.hu/adika4444/adblackblock/hosts.txt A host források további előnye, hogy ha bármilyen módosítás történik ezekben a listákban, pl. új címek kerülnek hozzáadásra, a program felkínálja az új fájlok letöltését, alkalmazását.

Megoldások a leggyakoribb problémákra

Alább pár tipp, ha esetleg nem úgy működnek a dolgok, mint ahogy azt szeretnénk:
Ha nem tud betölteni egy weboldal, és meg vagyunk győződve arról, hogy egy másik eszközön működik, próbáljuk meg, hogy a listák kezelése menüben felvesszük a fehér listára.
Bármilyen módosítást alkalmazunk a host forrásoknál, vagy a saját listáknál, mindenképp alkalmazzuk újra a fájlokat a hirdetésblokkolás alkalmazása gomb segítségével, a program erre külön fel is hívja a figyelmet.
Ha azt vesszük észre, hogy Chrome alatt nincsenek blokkolva a hirdetések, kapcsoljuk ki a beállításokban az adattömörítés funkciót, mivel ha ez be van kapcsolva, minden adat a Google szerverein keresztül kerül továbbításra, kikerülvén a host fájlt.
Bármilyen egyébb probléma esetén érdemes körülnézni az alkalmazás hivatalos weboldalán, amit
ezen a címen
érhettek el, és persze itt a hozzászólásokban is kérdezhettek.

A bejegyzés kategóriája: Alkalmazásbemutatók, leírások
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.